Prvenstvo Balkana u HST.                 >>> Rezultati

Od 15. do 17.5. U Svilajncu je odrzano 3. otvoreno prvenstvo Balkana u brzoj telegrafiji. U konkurenciji 40 takmicara iz 10 zemalja predstavnici Srbije su osvojili zavidan uspeh osvojivši 3 zlatne medalje u kategorijama seniori, žene i veterani, i po prvi put bronzanu medalju u kategoriji pionirki.
Somborac Goran Hajošević je u kategoriji seniori osvojio zlatnu medalju ispred svetskog rekordera iz Bugarske, i takmičara iz Rumunije sa trenutno najboljim rezultatom u sezoni. Goran je tom prilikom postavio i novi državni rekord u disciplini Morse Runner (simulacija ostvarivanja radio amaterskih veza) i približio se rezultatu aktuelnog svetskog rekorda.
Naredni izazov je svetsko prvenstvo koje će se u septembru održati u Makedoniji. Nakon 10 godina od osvajanja prve titule svetskog prvaka, očekujemo od Gorana  da nas obraduje novim rezultatima i medaljama.

Aktivnosti kluba -  i Udruženja organizacije tehničke kulture.

Radio klub Nikola Tesla Somor je u okviru priprema za izvodejnje projekata u okviru lokalnog akcionog plana kancelarije za mlade (LAP) "od teorije do prakse" predstavio projekat mladima. Cilj projekta je mladi kroz teoriju i praksu steknu znanja neophodna za samostalnu konstruktorsku aktivnost.Projekat će biti realizovan u kabinetu tehničke škole i prostorijama radio kluba. Realizatori projekta su čanovi radio kluba prof. Nedeljkov i prof Rončević. Projekat je finansijski podržan iz budžeta grada i očejuje se uskoro početak projekta.

Zainteresovani mladi sa šireg područja Grada se mogu prijaviti u tehničkoj školi kod profesora Nedeljkov Milorada, ili putem maila  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

grupa mladih u tehničkom kabinetu:

Udruženje organizacija tehničke kulture je izvršilo promociju projekta "Dizajniraj svoj sajt" za učenike tehničke škole Sombor, kao i učenike somborske gimnazije.

Cilj projekta je da mladi nauče da dizajniraju web sajt pomoću modernih alata. Projektom će steći neophodna znanja za izradu sopstvenog sajta i mogućnost profesionalnog angažovanja kao dizajneri sajta, veoma traženog zanimanja.  Najbolji rad će biti odabran da bude zvanični sajt Udruženja. Projekat će u okviru somborskog LAP-a biti podržan iz budžeta grada. Očekuje se skori početak realizacije projekta. Realizator projekta će biti profesor Kevago Šandor. Zainteresovani mladi se mogu prijaviti kod prof. Kevago i prof. Nedeljkova u tehniočkoj školi, kao i putem emaila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Projekat će biti realizovan u računarskom kabinetu elektrotehničke škole.

grupa mladih na promociji projekta

U okviru pripreme projekta LAP " ARG za mlade" radio klub je izvršio promociju projekta za učenike starijih razreda OŠ Avram Mrazović. Promociji je prisustvovalo preko 200 učenika, podeljenih u tri grupe. Učenici su pokazali veliko zanimanje za projekat radio kluba, te se očekuje skori početak realizacije projekta. Projekat će biti finansijski podržan od strane budžeta grada, a reaalizatori projekta će biti Aleksandar Hajošević, predsednik radio kluba i nastavnici TIO, škole.

deo učenika prisutnih na promociji


Godišnja Skupština RK N.Tesla - YU7KMN, 24.04.2015.

Novi sastav IO kluba

U petak, 24. aprila 2015. godine održana je izborna skupština Radio kluba "Nikola Tesla" Sombor. Na skupštini je imenovano novo rukovodstvo kluba, a na mesto predsednika jednoglasno je izabran dosadašnji prvi čovek kluba, Aleksandar Hajošević. Nakon što je formiran upravni i nadzorni odbor, Hajošević je predstavio planove kluba za 2015. godinu, u kojoj RK "Nikola Tesla" obeležava značajan jubilej, 50 godina amaterske goniometrije u Somboru. On je u svom izlaganju istakao da je grad Sombor sredstvima iz budžeta značajno pomogao opstanak i rad kluba, podsećajući da je pre samo četiri godine, somborski radio klub bio pred gašenjem.

Poslednjih godina, Lokalna samouprava je finansijski podržala projekte radio kluba, u okviru LAP-a za mlade i drugih konkursa, tako da su obezbeđena neophodna finansijska sredstva za funkcionisanje somborskog Radio kluba "Nikola Tesla", koji naredne godine slavi 70 godina postojanja.


Balkanski HST - Svilajnac, 15. - 17.05.2015.

Savez radio amatera Srbije, obeležavajući 90 godina od pojave primopredajnih radio-amatera na ovim prostorima,  doneo je odluku da prihvati organizaciju V otvorenog Balkanskog HST šampionata. Istovremeno, rezultati YU takmičara postignuti na Balkanskom šampionatu će se bodovati kao nacionalni kvalifikacioni šampionat, sa dodatnim delom samo za YU takmičare koji će se održati u nedelju, 17.05.2015-te. Takmičari koji se kvalifikuju zastupaće nas na 12.-tom Svetskom HST šampionatru u Ohridu u septembru ove godine.
Šampionat će se održati u Svilajncu od 15. do 17. maja 2015. Očekuju se takmičari iz desetak zemalja. Neposredna organizacija poverena je RK "Resava", YU1ARC. Organizacioni odbor čine Ljubiša, YT3PL predsednik , Goran, YT7AW i Dušan, YU1EA.
Program će biti naknadno objavljen, ali orjentacioni plan je:
Petak, 15.5. od 12h - prihvat i smeštaj takmičara i gostiju
Subota, 16.5. takmičenja Morse runner, RUFZ i predaja RA CW QSO  teksta
Subota uveče HAMFESTt i podela nagrada za deo takmičenja koji se boduje za Balkanski HST šampionat i zatvaranje Balkanskog HST.
Nedelja - CW prijem za YU takmičare - deo nacionalnog HST šampionata
Nedelja posle ručka podela nagrada za YU deo i zatvaranja YU šampionata
Za goste koji ne učestvuju u takmičenju organizator će  u saradanji sa Turističkom organizacijom organizovati posetu Resavskoj pećini i muzeju dinosaurusa.
Detaljni plan organizacije , uslovi smeštaja itd. biće naknadno objavljen na ovom forumu, drugim radio-amatersklim listama i biltenu SRS na KT i UKT.
 

Program trećeg  BALKANSKOG HST ŠAMPIONATA

15. maj2015.
(
Petak)

 

Do18:00      – Dolazak takmičara, registracija, smeštaj

19:00-19:45 Svečano otvaranje

19:45-20:15 Koktel za vođe timova, sudije i zvaničnike

20:00-21:00 Večera

21:00-21:30 Sastanak međunarodnog žirija

 

16.maj 2015.

(Subota)

 

07:00-08:00 - Doručak

09:00-12:30 - HST takmičenja

13:00-14:00 - Ručak

14:30-18:00 - HST takmičenja

21:00-24:00 - Večeradodela nagrada, HAMFEST

 

17. maj2015.

(Nedelja)

 

07:00-08:00 - Doručakodlazak stranih takmičara

09:00-12:30 – HST RXtakmičenje(samo zaYU),HQ,SCWC sastanak

13:00-15:00 – Ručakdodela nagrada YU takmičarima

15:00-          - Odlazak takmičara

 


RADIOAMATERI - TRAŽENI U HAOSU, ZANEMARENI U MIRU

IAKO JE VAŽNOST RADIOAMATERA VIŠESTRUKO DOKAZANA U REGIJI, DRŽAVE NISU SISTEMSKI RIJEŠILE SARADNJU SA NJIMA

Radioamateri su važna karika u vanrednim situacijama [Ustupljeno Al Jazeeri]

Piše: Mario Pejović

U uvjetima prirodnih katastrofa, požara, socijalnih i društvenih kriza te ratova radioamateri su nerijetko prva i posljednja linija komunikacija.

Upravo su ovi telekomunikacijski entuzijasti bili važan element u koordiniranju spasilačkih akcija tokom prošlogodišnjih poplava koje su pogodile regiju, kada su aktivirane Radio mreže za opasnost (RMZO), navode radioamateri.

BROJNI AMATERI

U BOSNI I HERCEGOVINI JE TRENUTNO LICENCIRANO 2.933 RADIOAMATERA, A ARAUBIH ČINE 42 RADIOKLUBA. OSIM ARAUBIH U BOSNI I HERCEGOVINI DJELUJU SAVEZ RADIO-AMATERA REPUBLIKE SRPSKE I ZAJEDNICA RADIOAMATERA HERCEG-BOSNE.

Radioamatersku licencu RATEL-a je steklo 3.503 amatera iz Srbije, ali je broj radioamatera veći, jer je broj izdatih diploma o položenom ispitu steklo 18.160 radioamatera i radiogoniomertista. Članarinu u SRS-u je platilo 36 klubova, ali je stvarni broj blizu 70, kazao je Milovanović.

Pomagali su timovima mjesnih zajednica, Civilne zaštite, oružanih snaga, međunarodnim vojnim snagama, graničnoj policiji u aktivnostima brzog odgovora na zahtjeve sa poplavljenih područja. Također su koordinirali aktivnosti rafting timova koji su bili na terenu te javljali volonterima putem društvenih mreža i svojih internetskih stranica gdje je pomoć najpotrebnija.

Uz sve to, državna i nadležne agencije Bosne i Hercegovine sistemski ne planiraju saradnju s radioamaterima, kazao je Sead Čeljo, u eteru poznat kao E74AC, predsjednik Asocijacije radioamatera u Bosni i Hercegovini.

"Sistem zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini i zakonodavstvo u toj oblasti i oblasti civilne zaštite ne prepoznaje upotrebu organizacija civilnog društva, nevladinog sektora odnosno i radioamaterskih udruženja u brzom odgovoru na prirodne katastrofe i spašavanje života, imovine i okoliša", kazao je on, te dodao da država nije ustanovila mehanizme za djelovanje elektronskih komunikacija u vanrednim situacijama u Bosni i Hercegovini.

Zanemareni radioamateri

Iz tog slijedi da telekom operatori, kablovski sistemi, radiodifuzne organizacije i drugi vlasnici komunikacija u Bosni i Hercegovini ne planiraju i ne realiziraju komunikacije u vanrednim situacijama.

"Radioamateri u Bosni i Hercegovini samim tim nisu ni prepoznati da budu alternativa narušenom sistemu komunikacija u vanrednim situacijama", ocijenio je Čeljo.

Zbog svog rada tokom rata u Bosni i Hercegovini i razmjeni humanitarnih poruka te uvezivanja raseljenih porodica, ARAuBiH je dobitnik Zlatne medalje internacionalne lige humanista i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Iako su radioamateri bili aktivni u koordinaciji rada i informiranju o stanju u Obrenovcu, Paraćinu, Šapcu, Bajinoj Bašti i drugim poplavljenim područjima, kao i u mnogim drugim vanrednim situacijama, finansiranje Saveza radio-amatera Srbije nije riješeno na nivou države, kazao je Milan Milovanović, potpredsjednik SRS-a s radioamaterskim pozivnim znakom YU1ZZ.

Kao i kolege iz Bosne i Hercegovine, srbijanski radioamateri sami moraju finansirati nabavku i održavanje skupe opreme, uglavnom putem članarina i raznih projekata.

Nebriga država za radioamaterska udruženja ne sprječavaju zaljubljenike u elektroniku da svoja znanja prenose drugima.

Obuka mladih

Radioklubovi asocijacije radioamatera nude javni servis građanima u oblasti obrazovanja mladih i organiziranja radiomreža za opasnost i djelovanje vanrednim situacijama, kazao je Čeljo.

Potpredsjednik SRS-a, udruženja koje ove godine proslavlja 90 godina od nastanka radioamaterizma u Srbiji, kaže da popularnost interneta i društvenih mreža ne ugrožava popularnost aktivnosti radioamatera u toj zemlji.

DA BI NEKO POSTAO RADIOAMATER, MORA PROĆI OBUKU KOJU VODE RADIOKLUBOVI. NAKON TOGA SE POLAŽE ISPIT PRED NADLEŽNIM RADIOAMATERSKIM SAVEZIMA, TE DOBIJAJU DIPLOME.

Sljedeći korak je dobijanje licence od državnih regulatornih agencija, kada se dobija i pozivni znak stanice. Licenca je međunarodna i harmonizirana za većinu zemalja. 

"Nove generacije su zainteresovane kao i uvek, uglavnom omladina koja se kroz škole ili fakultete opredelila za tehniku i elektroniku", rekao je Milovanović.

Čeljo dodaje da je radioamaterski hobi uvijek u skladu s vremenom i aktuelnim ICT tehnologijama u elektronici, računarstvu i radiokomunikacijama.

"U nastavi koje organizujemo po osnovnim školama, učenici se iznenade kad im se pokaže da je smart telefon radio stanica."

"Wireless komunikacije ili radio komunikacije su osnov razvoja WiFi interneta ljudi, Interneta stvari (IoT) i robotike. Radioamateri svijeta su uključeni kroz svoj hobi u sve ICT tehnologije. Radioamateri posjeduju edukativne platforme i besplatne radiofrekvencije i IP adrese za istraživanje i razvoj novih tehnologija."

Velika ulaganja

Predsjednik ARAuBiH dodaje da se u svijetu trenutno ulaže više od 5.000 milijardi dolara za razvoj wireless tehnologija za IoT i robote.

"U Bosni i Hercegovini nema svijesti da obrazovanje mladih u ovim tehnologijama je uslov za ekonomski i društveni oporavak. U Kantonu Sarajevo ima oko 63 osnovnih škola i oko 130 nastavnika tehničke kulture. Samo tri do četiri osnovne škole imaju resurse za obrazovanje mladih iz elektronike i radio komunikacija.

Čeljo navodi da će 2020. godine to biti mladi uposlenici ili studenti bez znanja i vještina koje će im zahtijevati tržište rada.

"Bosna i Hercegovina je ukinula brigu o tehničkoj kulturi mladih i nevladinom sektoru tehničke kulture. Ovakav odnos utiče i na popularnost radioamaterizma u Bosni i Hercegovini".

Koliko radioamateri znače u vanrednim situacijama dokazuju iskustva iz svijeta i regije, koja pokazuju da radioamaterske veze uvijek funkcioniraju u svim uvjetima, jer su autonomne i nisu oslonjene na globalna komunikaciona čvorišta, navodi Milovanović.

Dodaje da je domet kratkotalasnih (KT) stanica cijeli svijet. "U određenom dobu dana i noći moguće je ostvariti vezu sa bilo kojom tačkom na zemaljskoj kugli."

Kako ih nepredviđene situacije ne bi uhvatile nespremne, radioamateri ranoranioci iz Bosne i Hercegovine i regije svakog jutra od šest do osam sati provjeravaju veze i spremnost za "ne daj Bože ako zatreba", kazao je Čeljo, te dodao ni jedan nivo vlasti u Bosni i Hercegovini ne planira i ne uvježbava sistem veza operativnih komunikacijskih centara i ne traži angažman radioamaterskih udruženja.

Izvor: Al Jazeera