O ARDF - ARG na Wikipedia.org

Amatersko pronalaženje radijskog smera (ARDF, poznato i kao radio orijentiring, lov na radio lisice i radiosport) amaterski je trkački sport koji kombinuje pronalazak radio smera s mapom i kompasom. To je trka s vremenom u kojoj pojedini takmičari koriste topografsku kartu, magnetski kompas i aparat za pronalaženje smera radi kretanja po raznim šumovitim terenima dok traže radio predajnike. Pravila sporta i međunarodnih takmičenja organizuje Međunarodna radioamaterska unija. Sport je bio najpopularniji u istočnoj Europi, Rusiji i Kini, gdje se često koristio u programima telesnog odgoja u školama.
 
Takmičari koriste radio frekvencije na ultrakratkim i  na kratkim amaterskim frekvencijama. Ova dva frekventna područja izabrana su zbog njihove univerzalne dostupnosti licenciranim radioamaterima u svim zemljama. Radio oprema koju takmičari nose na stazi mora biti sposobna primati signal koji emitira pet predajnika i biti korisna za pronalaženje smera prema predajnicima, uključujući radio prijemnik, prigušivač i usmerenu antenu. Većina dizajna opreme integrira sve tri komponente u jedan ručni uređaj.

 

(Tekst je iz knjige PEDESET GODINA NARODNE TEHNIKE 1946-1996 SOMBOR)

SEKCIJA RADIOGONIOMETRISTA - ARG

Prvi koraci radiogoniometrije datiraju iz 1964. godine, kada su izradjeni prvi goniometri u Somboru. Bili su detektorski, sa velikim ramom i pojacivacem. Prvo vece ucesce Fica Josipa na sampionatu Jugoslavije 1964. godine u Novom Sadu ostalo je bez rezultata. Bilo je to vreme kada su se jos kori stili cevni prijemnici s okvirnim antenama.

Pojavom tranzistora i tranzistorskih dzepnih prijemnika pocinje novo interesovanje, koje su jos uvecali prijatelji iz Radio-kluba "Tir Istvan" iz Baje. Posle uspostavljanja saradnje oni su somborskom klubu poklonili amaterski goniometar. Bio je to prepravljeni sovjetski dzepni difuzni radio-prijemnik  tipa "cosmos". Videvsi ideju, nasi clanovi Arpad Sarkezi i Josip Fica pocinju rad na sopstvenim konstrukcijama. Ubrzo izradjuju nekoliko boljih uredjaja. Prvo su prepravljeni stari uredjaji, kasnije su izradjivani potpuno novi prijemnici, potom i predajnici za ARG.

 Izradom uredjaja i pristupanjem mladih, veoma zainteresovanih za ovu aktivnost, somborski klub izrasta u veoma jak centar u Jugoslaviji. Klub raspolaze sa blizu 100 goniometara za  KT, 20 goniometara UKT i 4 garniture veoma kvalitetnih automatskih predajnika. Na klupskim izbornim takmicenjima okuplja se blizu 100 takmicara, kako bi izborili ucesce za regionalna  takmicenja. Kao jugoslovenski centar ARG-a, Sombor osvaja vredne pozicije u drzavnoj reprezentaciji.

Bilo je godina kada su pola drzavne reprezentacije cinili clanovi somborskog kluba. U vojvodjanskoj reprezentaciji je bio nosilac aktivnosti niz godina. ARG komisije Vojvodine godinama je vodio Josip Fica, sve dok nije postao predsednik ARG komisije Jugoslavije. Od 1986. godine postaje medjunarodni ARG sudija i vise godina vodja jugoslovenske reprezentacije. Nazalost, promene u Jugoslaviji, pomanjkanje sredstava za putovanja na takmicenja veoma su unazadili ovu aktivnost, kojoj preti opasnost da potpuno zamre.

Najznacajnije uspehe u goniometriji postigao je Arpad Sarkezi. Prvo veliko priznanje je osvajanje sva tri mesta na takmicenje u Beogradu.

Somborski klub, kao Arg centar sa dosta takmicara i konstruktora, posle dobrih rezultata na drzavnom prvenstvu ulazi u konkurenciju za odlazak YU ekipe u Kinu 1983. godine. Obrenko Colic, kao takmicar, i Josp Fica, kao trener YU reprezentacije, borave 15 dana u Kini. Od pojedinaca najvise dobrih rezultata imao je Arpad Sarkezi. Od 1976. do 1996. godine deset puta je bio prvak Vojvodine, tri puta drugi i jednom treci. U tom periodu 8 puta je bio prvak drzave, dva puta drugi i dva puta treci. Na svetskom prvenstvu u dva maha osvojio je trece mesto i jednom peto mesto. Redovno je clan drzavne reprezentacije u kategoriji seniora i starijih seniora.

 

    -  Amaterska radio goniometrija  - 

    16.ARDF World Championship 2012.

    EU ARDF Tara 2005 - Album 1

    EU ARDF Tara 2005 - Album 2

    EU ARDF Tara 2005 - Album 3

 

 Somborske novine 1978. god.

Propagacije